Rola mikrobiomu w zdrowiu i chorobie.
Zaleca się zastosowanie kieliszków szklanych i przeźroczystych, by móc docenić kolor i odcienie wina (niepomiernie używa się kieliszków barwionych, by degustować białe wino w Alzacji i Nadrenii). Kieliszki te, mają rozkoszne zagięcie (nie tak dostrzegalne jak w kieliszkach do koniaku) i górną część dość szeroką. Pozwala to na jak optymalne zachowanie aromatu, ogromny kieliszek zezwala na lepsze spostrzeganie odcieni wina. Zazwyczaj podaje się dwie trzecie kieliszka i następnie wino pije się powoli, żeby zdołać wychwycić różnorodne aromaty. Istotnym wyjątkiem w układzie kieliszków do wina są kieliszki do win musujących, takich jak szampan – przetestuj więcej na wina. Takie wina pijemy w kieliszkach wydłużonych i wąskich. Właśnie dlatego nadzwyczaj ważne jest posiadać w domu właściwe zestawy kieliszków oraz dobierać je w ten sposób, aby wolno było przekształcić szablonowe spożywanie wina w niezapomniane doświadczenie. Pomnąc o tym, nasi goście będą zadowoleni, a my będziemy doskonałymi gospodarzami. Trzeba zapamiętać jedną prostą regułę, kieliszki o czubku dużym do win czerwonych i długie oraz wąskie kieliszki do win musujących.
1. Czytaj dalej
2. Przeczytaj to
3. Więcej informacji
4. Kliknij dla szczegółów
Ekologia: Zrozumienie równowagi w przyrodzie.